Warehouse Game

“Door de Warehouse Game kiezen meer leerlingen voor het vak Distributie”

 

Docent Vellesancollege (VMBO)

Haal het distributiecentrum naar de klas!

De Virtual Skillslab Warehouse Game is een uitstekende manier om het gat tussen de schoolbanken en de echte wereld van de logistiek te verkleinen! Veilig en met plezier kennismaken met de praktijk!

Oefenomgeving: leren door te doen

Leerlingen gaan zelf aan de slag in een interactief 3D distributiecentrum. Ze kunnen rondlopen en rondrijden. Er zijn diverse interne transportmiddelen, een werkend Warehouse Management Systeem (WMS) en een groot aantal realistische producten. Eerst kiest de leerling in het WMS de taak. Vervolgens selecteert de speler het juiste transportmiddel. Dan gaat de leerling op weg om ontvangen goederen te registreren, pallets naar de bulklocatie te brengen, picklocaties aan te vullen, orders te verzamelen of vrachtwagens in te laden. Op een geïntegreerde manier oefent de leerling het uitvoeren van procedures, het omgaan met systemen, efficiënt werken en het reageren op onverwachte situaties. Net als in de praktijk!

Didactiek: leren door fouten te maken

Een virtuele coach begeleidt leerlingen. Deze introduceert onderwerpen en geeft instructies in de oefeningen. Na elk level geeft ze op intelligente wijze feedback. In de feedback komen ook de fouten aan bod. Leren door te doen, én door fouten te maken dus! De concentrische opbouw zorgt voor steeds uitdagender oefeningen. Zo blijven leerlingen aangehaakt. Op basis van de behaalde scores per leerdoel adviseert  de coach de speler: waarop moet die extra oefenen? De oefeningen zijn elke keer anders. Hierdoor willen leerlingen telkens herhalen en zich verbeteren.

Inhoud: completer dan een stage

De Warehouse Game bestaat uit 4 modules: ‘Goederen ontvangen’, ‘Orders verzamelen’, ‘Goederen opslaan’ en ‘Goederen verzenden’. In elke module neemt de leerling  een andere rol aan: expeditiemedewerker, orderpicker, reachtrucker, of vrachtwagenchauffeur. Naast de reguliere taken wordt de leerling geconfronteerd met diverse uitzonderingen en onveilige situaties waarin op een adequate manier moet worden gehandeld. De totale doorlooptijd van de modules is ongeveer 16 lesuren.

Examinering: compleet en objectief

Elke module van de Warehouse Game heeft een apart examen. Via de beheermodule bepaalt u als docent welke leerling op welk moment het examen mag doen. In het examen komen alle situaties langs waar de leerling mee geoefend heeft. De leerling moet ze zo zelfstandig  mogelijk uitvoeren, hulp van de coach gaat ten koste van de score. Er wordt niet alleen een totaalscore berekend, maar ook onderliggende indicatoren. Deze indicatoren sluiten aan bij die van de profielen en kwalificaties gebruikt in het (V)MBO.

Opleidingen

De Warehouse Game wordt o.a. ingezet bij de volgende opleidingen:

  • MBO Logistiek medewerker
  • MBO Logistiek teamleider
  • Entree Assistent Logistiek
  • VMBO E&O keuzevak Distributie
  • VMBO M&T keuzevak Operationele magazijnwerkzaamheden

Eenvoudig inzetbaar

Het inzetten van Serious Games was nog nooit zo eenvoudig:

  • Geschikt voor elke gangbare (school)computer of laptop
  • Eenvoudige toegang studenten
  • Studenten werken volledig zelfstandig, als het moet zelfs thuis
  • Inzicht in voortgang en resultaten voor docenten
Onze partners
Referenties
Top