Werkwijze nieuwe Kassatrainer

Alles over de nieuwe Kassatrainer

Verbeteringen

De kassatrainer is geheel vernieuwd; niet alleen op inhoud maar ook wat betreft opbouw, techniek, werking, etc. De belangrijkste verbeteringen zijn:

Op alle apparaten en offline te gebruiken

Waar de huidige kassatrainers alleen op een computer via een Browser kunnen worden gevolgd is de nieuwe Kassatrainer ook geschikt voor iPad en Android tablets. Op deze tablets kan de training als App geïnstalleerd worden. Dit zorgt voor een betere gebruikservaring en maakt het mogelijk de training ook zonder internetverbinding te gebruiken. Op PC’s en Mac computers kan de training nog steeds in de Browser worden geopend, maar het is nu ook mogelijk de training te installeren. Ook hiervoor geldt dat dit een betere gebruikservaring geeft (stabieler) en u hierdoor minder afhankelijk bent van de internetverbinding.

Nieuwe opbouw

In de nieuwe Kassatrainer is gekozen voor een opbouw in levels. In totaal zijn er 5 levels, die elk worden afgesloten met een ‘Test Your Skills’ waarin leerlingen hun vaardigheden kunnen toetsen. Level 1 begint met de basis, waarin de leerling stapsgewijs de basishandelingen leert. In de hogere levels wordt het steeds uitdagender. Niet alleen komen er moeilijker situaties in voor, ook de ingebouwde coach wordt minder sturend. Bovendien zijn er vanaf level 2 zogenaamde ‘Challenges’, waarin de leerling zo goed mogelijk moet scoren op aspecten als klantgerichtheid, voorkomen van fraude en omgaan met stress. Hierdoor blijft de training uitdagend, ook voor de hogere niveaus.

Uitgebreidere inhoud

De nieuwe kassatrainer kent geen onderscheid in Non-Food en Food meer. Er is gekozen voor één omgeving; een modern warenhuis. Hierin komen zeer veel situaties voor die je als verkoper in de praktijk kunt meemaken. Ten opzichte van de huidige trainers zijn deze uitgebreid met bijvoorbeeld financiële procedures (uitgaven, kasopmaak, bankafdracht), en moderne retail-vaardigheden zoals voorkomen van fraude en omgaan met stress.

Klik hier voor een overzicht van de inhoud van de nieuwe Kassatrainer.

Verbeterde didactiek

In de huidige kassatrainers wordt elke nieuwe procedure eerst uitgelegd met behulp van een video. Omdat het best lastig is hierbij goed te blijven opletten en alles te onthouden hebben we dit interactiever gemaakt. De leerling gaat direct zelf aan de slag, maar bij elke nieuwe situatie geeft de virtuele coach aanwijzingen (spraak en visueel). We noemen dit; ‘Guided Step’. Vergelijk het met een ervaren medewerker die op bij training-on-the-job over de schouder meekijkt en daarbij instructies geeft en dingen aan kan wijzen. Verder zijn dezelfde principes toegepast als in de huidige Kassatrainer; zelf doen, getrapte feedback en reflectie op leerdoelen.

Mogelijkheden voor digitale examinering

Net als de huidige Kassatrainers zijn er examens die door de docent kunnen worden gekoppeld aan leerlingen die daarvoor in aanmerking komen. Anders dan in de huidige Kassatrainers zijn er verschillende examens. Voor elke leerling kiest u als docent welk van deze examens moet worden gedaan.

 

De reguliere examens:

 • Examen level 3: voor leerlingen voor wie level 4 en 5 te moeilijk is.
 • Examen level 5: voor leerlingen die t/m level 5 hebben afgerond.

 

De examens die kunnen worden gebruikt als het digitale alternatief voor de ‘Proeven van bekwaamheid’ van ESS: 

 • Examen VK (Crebo 25167):  KD Verkoper (2017), Basisdeel 1 kerntaak 2, werkprocessen 5, 6 en 7.
 • Examen EV (Crebo 25153 25111); KD Verkoopspecialist (2017), Profiel 2 kerntaak 1, werkprocessen 3 en 4) en KD Eerste verkoper (2017), Profiel 1 kerntaak 1, werkprocessen 3 en 4.
 • Examen VK KT3 (Crebo 22142 93751 93752 93753); KD Verkoper (2015), kerntaak 3.

Klik hier voor meer informatie over examinering van de MBO dossiers.

De examens zijn niet standaard beschikbaar voor de leerlingen. U kunt ze als docent koppelen op het moment dat de leerlingen daar aan toe zijn. Hierbij kunt u ook (optioneel) een periode aangeven waarbinnen het examen beschikbaar is. Dit doet u via de beheermodule in het onderdeel ‘Cursusbeheer’, op dezelfde manier als u gewend bent met de huidige examens.

Toegang tot de kassatrainer

Het starten van de nieuwe kassatrainer gaat wat anders dan u gewend bent. Dit heeft te maken met de ondersteuning van de verschillende platformen:

 1. Ga naar http://kassatrainer.virtualskillslab.nl/. Volg de instructies op deze pagina.
 2. Afhankelijk van uw apparaat (PC, Mac of Tablet) krijgt u hier de mogelijkheid de training te openen in de browser of te installeren. De laatst optie is aanbevolen!
 3. In de training kunt u inloggen met uw bestaande schoolaccount.

De nieuwe Kassatrainer kan geïnstalleerd worden of geopend worden in de internetbrowser. De geïnstalleerde versie heeft de voorkeur omdat deze de beste prestaties levert (het is tenslotte een 3D simulatie) en niet afhankelijk is van de internetverbinding. Het kan zijn dat op de schoolcomputers administrator rechten nodig zijn om applicaties te installeren; uw systeembeheerder kan altijd contact opnemen met onze helpdesk. Wij kunnen dan assisteren. Mocht installatie niet mogelijk zijn dan kan natuurlijk de browser versie gebruikt worden. Op Tablets is de Kassatrainer beschikbaar als App (iOS en Android).

Van start met uw leerlingen

Nieuwe leerlingen kunnen zich op de volgende manier registreren:

 1. Open of download de training via http://kassatrainer.virtualskillslab.nl. Volg de instructies op de pagina.
 2. Klik in het inlogscherm op de knop ‘Registreer’
 3. Vul de registratiecode in (dit is de code die u heeft ontvangen bij uw schoolaccount).
 4. Vul je gegevens in.
 5. Log in met je zojuist ingevulde e-mail en wachtwoord.

Nieuwe leerlingen worden automatisch gekoppeld aan de nieuwe Kassatraining. U kunt ze als docent ook toegang geven tot de nieuwe Kassatrainer via de beheermodule (op dezelfde manier als u toegang geeft tot de examens).

Inzien voortgang en resultaten

Docenten kunnen de voortgang en resultaten zien in de beheermodule (net als bij de huidige Kassatrainer).

Handleiding

Download hier de vernieuwde docentenhandleiding. Hierin staat alles duidelijk uitgelegd.

Hulp nodig?

Heeft u nog hulp nodig? Neem contact op met onze helpdesk.
M: support@virtualskillslab.nl

T: 024 20 222 76

Download hier de handleiding en systeemeisen.

Onze partners
Referenties
Top